Koulutusta opettajille: Kulttuuriperinnön arvokartta opetuksen työkaluna: mitä, miksi ja miten ?

Verkkosivu (www)

Arvoisa opettaja, tule mukaan pohtimaan sinulle tärkeää kulttuuriperintöä! Tässä viiden lähiopetuspäivän koulutuksessa (Helsingissä, Tampereella ja välillä vähän metsässä tai kädet leipätakinassa) laadit oman kulttuuriperinnön arvokartan, jonka voit sovelten ottaa mukaan omaan opetukseesi. Voit laatia halutessasi myös koulusi tai tai kotiseutusi arvokartan.

Arvokartta pohjautuu kulttuuriseen lukutaitoon ja kompetenssiin ja sen laatimisessa tarkastellaan kulttuuriperintöä identiteettinä, sosiaalisena taitona, moninaisina tietorakenteina ja verkostoina. Pohdimme kulttuuriperintöä niin esteettisenä kokemuksena, kuin sen osuutta aktiivisessa kansalaisuudessa ja niissä valinnoissa, joita teemme arjessa ja juhlassa.

Lähiopetuspäivien aikana tutustumme transformatiiviseen oppimiseen ja kulttuurisesti kestävään kasvatukseen sekä kulttuuriperintöön luonto- ja kaupunkiympäristössä, aineettomana perintönä ja maailmanperintönä. Lopussa jokainen osallistuja esittelee oman arvokarttansa toisille.

Koulutus on sinulle maksutonta ja se on Opetushallituksen rahoittamaa. Mukaan mahtuu 30 ensimmäiseksi mukaan ehtivää opettajaa! Ilmoita itsestäsi Iralle: ira.vihrealehto@kulttuuriperintokasvatus.fi

Lähiopetuspäivät:

Maanantai 24.10.2022 klo 10-16 Helsingin Ritarihuoneell

Päivään sisältyy transformatiivisen eli muutosoppimisen metodeja ja tehtäviä, luento kulttuuriperintökasvatuksesta (Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran erityisasiantuntija Ira Vihreälehto), erilaisia yksilö- ja paritehtäviä Senaatintorin ja Ritarihuoneen paikkeilla, sekä perinpohjainen opastus Ritarihuoneen upeissa saleissa. (Lokakuinen Helsinki saattaa olla viileä ja tuulinen, joten sään mukainen pukeutuminen!)

Tiistai 8.11.2022 klo 10-16 Tampereella (HolidayClub -kylpylä/ Lapinniemi, Tampere)

Vietämme kenttäpäivän luonnossa ja vanhan tamperelaisen tehdasrakennuksen tiloissa, kuljemme Näsijärven rannoilla ja Kaupin metsässä. Saamme myös pienen johdannon tehtaan työläisten arkeen menneinä vuosikymmeninä. Pohdimme luonnon ja metsän kulttuuriperintöarvoja FT & maisema-asiantuntija Laura Puolamäen johdolla. Etsimme vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: Millainen on hyvä luontoympäristö? Mitkä asiat vaikuttavat luonnossa olemisen kokemiseen? Mitä tieto merkitsee luontokokemukselle? Mitä on ympäristökompetenssi? Kuinka minä koen luonnon? Ulkoilu edellyttää sään mukaista pukeutumista!

Perjantai 9.12.2022 klo 10-16 Suomenlinnassa, Paarlastihuoneell

Tutkimme rakennettua ympäristöä kulttuuriympäristönä ja ajallisina kerrostumina ja mietimme mitkä asiat vaikuttavat kaupunkiympäristön kokemiseen? Perehdymme Unescon maailmanperintölistauksen periaatteisiin ja opimme maailmanperinnöstä ja Suomenlinnan hoitokunnan toiminnasta Milla Öystilän ja Minna Hanhivaaran johdolla.

Tammikuussa upotamme kädet perinteiseen hapanjuurileipätaikinaan tamperelaisessa leipomossa ja tutustumme aineettomaan kulttuuriperintöön.

Helmikuussa tapaamme taas Ritarihuoneella ja viimeistelemme arvokartat esityskuntoon ja tutustumme kulttuuriperinnön kohteeseen, josta tiedotetaan myöhemmin.

Koulutuksen aikana valmistellaan henkilökohtaiset tai koulukohtaiset arvokartat. Osallistujien arvokartat voivat olla kirjallisia, valokuvallisia, PowerPoint -esityksiä, videoita tai podcasteja. Koulutukseen sisältyy kotitehtävä jokaista lähiopetuspäivää varten.

Lisätietoja, ilmoittautumiset ja mahdolliset muut kysymykset: ira.vihrealehto@kulttuuriperintokasvatus.fi