Kesäkuu

Kuukauden esittely ja materiaalit

 

 

 

Kesäkauden suurin juhla on juhannus, keskikesän juhla, jolloin koko Suomi tuntuu siirtyvän lomalle. Kesäkauteen liittyy Suomessa myös monia elämänkiertoon liittyviä juhlia. Rippi- ja hääjuhlat on perinteisesti pidetty kesällä, jolloin lomalaiset pääsevät helpommin paikalle ja säät mahdollistavat juhlien pitämisen myös vieraille väljemmissä ulkotiloissa.

Aikamatka arkeen: vapaa-aika ja mökkeily

Aikamatka arkeen -radiosarjan kuudennen osan aiheena on vapaa-aika ja mökkeily. Sivusto käsittelee vapaa-aikaan ja erityisesti mökkeilyyn liittyviä perinteitä ja niiden muutoksia.

Aleksis Kiven kuolinmökin etävierailu

XR-museon Aleksis Kiven kuolinmökin etävierailussa oppilas pääsee tutustumaan virtuaalisessa museoympäristössä monenlaisiin teksteihin. 5.-9.-luokkalaisille sopivat tehtävät kehittävät monilukutaitoa.

Keväiset sanapelit

KEVÄISET SANAPELIT
Sananselityspelit, sanansaalistus, sanasokkelo, tavupelit ja anagrammit – Keväiset sanapelit -sivulla on monenlaisia pelejä ja visoja.

Loki

Loki on avoin ja maksuton merellinen verkkopalvelu ja yhteisö, jonne merellä liikkuvat voivat tehdä lokimerkintänsä ja näin kertoa tarinansa muillekin merestä kiinnostuneille.

Uskontokalenteri

Uskontokalenteri esittelee perinteisten suomalaisten ja luterilaisten juhlapyhien lisäksi islamin, juutalaisuuden sekä katolisen ja ortodoksisen perinteen juhlapyhiä ja merkkipäiviä.

Vuotuisjuhlat: Juhannus

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Juhannus-sivusto kertoo, millä tavalla juhannusta on juhlittu ja millaisia perinteitä keskikesän aikaan liittyy.

Kesä- ja heinäkuu ennen vanhaan

toukokuu-tytotHarva tietää, että kesäkuun nimi ei alun perin tule vuodenajasta, vaan ”kesannosta” tai ”kesänajosta”, eli kesannoilla olevien peltojen ensimmäisestä kynnöstä, joka oli työläs mutta oleellisen tärkeä alkukesän tehtävä. Ennen modernien lannoitteiden ja ravinteiden kehittymistä, pellot oli hyvä pitää kesannolla, eli viljelemättömänä, jopa joka toinen tai kolmas vuosi tulevien satojen turvaamiseksi.

Vanha kansa juhli Juhannusta Johannes Kastajan muistopäivänä, mutta keskikesän viettoon on aina liittynyt myös monia ei-kristillisiä elementtejä. Talot ja jopa eläimet koristettiin monin kukin, lehvistä rakennettiin majoja ja katoksia tietyissä osissa maita ja kokkoja poltettiin. Juhannusyötä pidettiin erittäin otollisena monien naimisiinpääsyä auttavien taikojen kannalta. Perinteitä on monia, mutta useimpiin liittyy keskiyö, alastomuus, kukat ja lähteet. Taian onnistuessa vedestä saattoi nähdä tulevan sulhasensa tai tehdä itsensä haluttavammaksi kosijoiden mielessä.

Lähde: Kustaa Vilkuna. Vuotuinen ajantieto. Otava

Kesä- ja heinäkuusta sanottua

Kesäkuussa kesä tulee, tulkoon vaikka mistä.

- Sonkajärvi

Jos kesäkuun kannalla lyö kuoren puhki puusta, niin puu kuivuu.

- Saarijärvi

Missä eskonpäivänä on tuuli, siellä se on koko kesän.

- Ristijärvi

Jos kesäpäivänseirauksen aikana on kaunista ilmaa, niin silloin jatkuu kauniita ilmoja.

- Tottijärvi

Jos juhannuksena sataa, ei tule perunoita.

- Alavus

Lähde: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto